duminică, 31 ianuarie 2010

Isteria Avatar

„Avatarul” creează dependenţă. O dependenţă de o lume de vis pe care o experimentezi graţie tehnologiei 3D adusă la perfecţiune. Şi totul e meritul lui James Cameron, regizorul care a făcut cele mai scumpe filme şi prin fiecare producţie a sa a revoluţionat industria cinematografică.
Acțiunea filmului se petrece în viitor, peste 200 de ani, când Jake Sully, interpretat de Sam Worthington, un veteran de război paralizat, este trimis pe o planetă îndepartată numită Pandora pentru a înființa o colonie umană și pentru a extrage cât mai multe resurse minerale oferite de această planetă. Pandora este locuită de o rasă umanoidă numită Na’vi, o veche civilizație cu tradiții, limbă și cultură proprii. În timp ce Jake si alți pământeni trebuie să se acomodeze pe luxurianta planetă, civilizația de pe Pandora protestează împotriva noilor veniți. În natura fantastică ale cărei elemente comunică între ele, ca printr-o energie nevăzută, societatea devine răul. După ce călărește un fel de dragon numit Ikran, Jake Sully începe să învețe limba și se îndrăgostește de Neytiri, interpretată de Zoe Saldana.. Aceste evenimente îi schimbă complet modul de gândire și se alătură rasei Na’vi în războiul împotriva pământenilor.
„Suntem pe cale de a pierde contactul cu Mama Natură. Fiinţa umană neglijează tot mai mult ciclurile vieţii, considerând natura o simplă producătoare de proteine. Armonia se îndepărtează… ”, a răspuns James Cameron la întrebarea “care este filosofia filmului Avatar?”. Totul e magic, totul e vrăjit. “Avatar” e, fără îndoială, epocal: de la cadrele care încep şi se sfârşesc sub nasul tău acoperit de ochelarii 3D, de la nemaiîntâlnita senzaţie de participare, până la mirificii spori luminoşi şi amestecul metalico-felin al băștinașilor care trăiesc pe Pandora. Moartea e uitată, viaţa e feerică, poţi fi orice vrei. “Vă mărturisesc că aş fi vrut să fiu un Na’vi”, mai spune James Cameron. Povestea limbii Na`vi vorbită de pandorieni este un fel de stat în stat în economia peliculei, o megaproducţie în megaproducţie. Regizorul a apelat la un reputat lingvist american pentru a-i crea special această limbă pentru filmul său. Pandora e ideea lui James Cameron şi e veche de 15 ani. A meritat să aştepte, pentru că acum „Avatar" este singurul film a cărui versiune 3D a fost văzută de milioane de spectatori. Suma totală necesară producţiei s-a ridicat la 300 de milioane de dolari, dar încasările au depăşit deja chiar şi cele mai optimiste estimări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu